Alles over spot-UV afwerking

Met een spot-UV bedrukking ben je verzekerd van een glanzend resultaat. Zo is spot UV-lak een van de luxere opties voor afwerking bij bijvoorbeeld plastic pasjes en visitekaartjes. Spot UV-lak is een glanzende lak die je op een bepaald deel van het ontwerp kunt laten plaatsen. Matte plastic passen met Spot-UV zijn geschikt zijn voor verschillende doeleinden. Denk aan bijvoorbeeld aan de bedrukking van een barcode of QR code.

Zo werkt de spot-UV druktechniek

Spot-UV lak is een glanzende lak. Het aanbrengen ervan heet ook wel spotlakken of spotvernis. Spot-UV lak kan aangebracht worden op bepaalde delen van drukwerk. Logo’s krijgen daardoor extra aandacht, bijvoorbeeld op een mat plastic visitekaartje. Voorheen gebeurde het aanbrengen van spotlak via een ouderwetse zeefdruk. Daarvoor moest de drukker eerst een zeef maken. Die zorgde ervoor dat de laklaag alleen belandde op de delen die glanzend moesten worden. Daardoor waren de startkosten al erg hoog.

Inmiddels bestaat er een digitale manier van spotlakken. Het drukwerk wordt in dat geval eerst in full colour op drukpersen gedrukt. Lamineren is mogelijk, waarna de gedrukte vellen naar de spot-UV machine gaan. Deze wordt digitaal aangestuurd, waardoor een vorm of zeef niet meer nodig is. De lak komt automatisch alleen daar waar deze nodig is. De startkosten zijn daardoor een stuk lager. Na een laatste afwerking is het product klaar.

Spot-UV aanbrengen

Een visitekaartje met spot-uv trekt trekt zeker de aandacht. Met spot-UV wordt op aangegeven punten een visitekaartje van UV glans voorzien. Deze spots worden vervolgens gedroogd met UV licht. Doordat de ondergrond mat is, vallen de spots met hoogglans extra op, zodat het echte eyecatchers worden.